Szakmai gyakorlatok

A kommunikáció és közkapcsolatok területén a szakmai gyakorlatnak kiemelkedő jelentősége van. A média környezetünk gyors fejlődése arra kényszeríti a szereplőket, hogy állandóan lépést tartsanak a technológiai, szervezeti és piaci változásokkal. A hallgatóink számára – a média, az állami és civil szervezetek, valamint a gazdasági szereplők által felkínált – gyakornoki helyeket biztosítunk, ezzel segítve elő a szakmai karrier indulását. A szakmai gyakorlati helyek körét folyamatosan bővítjük és felkérjük a potenciális szakmai partnereket a közös munkára.
A szakmai gyakorlatok szervezésével Kovács Barna foglalkozik. barnakovacs@yahoo.com

Mire való a szakmai gyakorlat?

A szakmai gyakorlatnak három alapvető célja van:
1) a hallgatók a gyakorlatban tesztelhetik a tanteremben megszerzett tudást;
2) korszerű, specifikus gyakorlati tudásra tehetnek szert az eseményszervezés, a média és a közkapcsolatok területén;
3) kapcsolati tőkéjüket építhetik, s így munkaerőpiaci előnyre tehetnek szert.

Milyen követelményeknek kell megfelelni? Milyen igazolást, beszámolót kell leadni?

A diákokkal szembeni elsődleges elvárásunk a megbizhatóság, a kezdeményezőkészség és a vállalt feladatok teljesítésének a felvállalása.
A szakmai gyakorlat végén ki kell töltetni a gyakorlóhelyen az oldal alján található formanyomtatványt, kell írni egy beszámolót, valamint csatolni kell a létrehozott munkákat. A beszámolóban szerepeljenek a következők:
– miért az adott helyet választotta?
– mivel foglalkozott a gyakorlaton, mit tanult, milyen tapasztalatokat szerzett?
– mennyiben felelt meg a szakmai gyakorlat a várakozásainak?

Mikor és mennyi időre kell szakmai gyakorlatra menni?

A szakmai gyakorlat három különálló szakaszban valósul meg. Az elsőév hallgatóinak a rendezvényszervezésben van lehetőségük kipróbálni magukat (pl. Marosvásárhelyi Nemzetközi Könyvvásár, Alternatív Filmfesztivál, Gyerekfesztivál). A másodévesek első félévben médiaintézményekhez (pl. Marosvásárhelyi Rádió, Erdély FM, Erdély TV, Népújság, Vásárhelyi Hírlap), illetve közkapcsolatok területen szereznek tapasztalatot (pl. Maros Megyei Tanács, Petry, Reea, Bungalow). A másodév végén kerül megrendezésre a Csűrszeminárium, amelynek keretében workshopok segítségével nyerhetnek belátást a diákok a szakma valamely sajátos szeletébe.

Hova lehet szakmai gyakorlatra menni?

Az elmúlt években a hallgatók által választott gyakorlóhelyek a szakma szinte minden területét felölelték, így például az elektronikus és nyomtatott napilapok, folyóiratok, helyi televíziók, közszolgálati, kereskedelmi és kisközösségi rádiók, állami és civil szervezetek sajtóosztályai, PR- és reklámcégek, social media management, stb. irányú cégeknél helyezkedtek el. A diákok a kommunikáció és közkapcsolatok területén folytatott szakmák, tevékenységek széles skáláján szerezhetnek tapasztalatokat (pl. újságíró, szerkesztő, szerkesztői asszisztens, kutatási asszisztens, sajtófigyelő, webszerkesztő, tartalomíró, kapcsolattartó, rendezvény szervező, stb.).

A szakmai gyakorlat értékelése

A szakmai gyakorlatra a hallgatók az elvégzett munka, a gyakornoki helyről érkező visszajelzés, valamint a félév végén tartott bemutató alapján kapnak jegyet.
Fontos, hogy a hallgatók is értékeljék a gyakorlat hasznosságát. Az így szerzett információk a tanszéknek segítenek dönteni abban, hogy érdemes-e folytatni az együttműködést különböző gyakorlóhelyekkel, illetve milyen területeken kellene új partnereket felkutatni.

Beszámolók

 1. Médiaintézmények

Edina a Népújságot választotta, mert kihívást jelentett számára, így gondolta próbára teszi képességeit, amit nem is bánt meg. Megtanulta az újságírás alapjait, majd szerzett tudását gyakorlatba ültette, mivel újságcikkeket írt, amik publikálásra is kerültek. Sikerélménye volt, hiszen az egyik általa írt cikk bekerült a legolvasottabb cikkek közé. Kezdetben nem érezte magáénak az újságírás szakmát, viszont a szakmai gyakorlat által új nézőpontból tekinthetett rá és teljesen megváltoztatta a véleményét. Az egyetlen dolog, amit hiányolt, hogy nem tudott kimenni terep munkára.

Endre nagy lelkesedéssel mesél az értékes tapasztalatairól, amelyet a Marosvásárhelyi Rádiónál szerzett. Elmondta, hogy gyermekkorában nagyon sokat hallgatta a Marosvásárhelyi Rádió műsorait. Mindig kíváncsi volt a szerkesztőségre és az emberekre, akik ott dolgoznak. A gyakorlat révén megismerkedett e foglalkozás nehézségeivel és pozitívumaival. A Marosvásárhelyi Rádiónál megtanult vox-ot készíteni, beavatást kapott a felvételek elkészítésének technikájába. A legfontosabb talán az a tapasztalat volt, hogy miként lehet az emberek bizalmába férkőzni, hiszen egy jó felvételnek ez a titka. 

Evelin példája tökéletesen mutatja mennyire sokszínű a szakmai gyakorlat végzésének lehetősége a szakunkon. Evelin a budapesti Music FM stúdiónál szerzett szakmai tapasztalatot, ugyanis az Erasmus programmal Magyarországon tartózkodott. Így alkalma volt betekintést nyerni a rádiózás világába és mivel ezen területen nem rendelkezett tapasztalattal rengeteg kellemes meglepetés érte: kellemes volt számára a kollégák rugalmassága, kedvessége és törekvése arra, hogy egy pillanatig se érezze magát kívülállónak. Elmondása szerint kollégái igyekeztek mindenbe beavatni őt és legjobb tudásukat átadni.Továbbá arról is beszámolt, hogy mennyire lenyűgözte a slágerlisták létrehozásának folyamata, valamint elmondta, hogy milyen technikai dolgokat sajátíthatott el: “beleláttam a rádiós vágásba, a műsorvezetői hangsúlyhasználatba, illetve megtanultam rádiós szövegeket írni, és hogy milyen szempontokat kell figyelembe venni egy órás műsorterv szerkesztésébe”. 

Alpárt mindig is lenyűgözte a média világa, így arra törekedett, hogy megismerhesse a szakmát kívülről-belülről. Igy került az Erdély FM csapatához, ahol részt vehetett a munkafolyamatban. Itt megismerte a rádióstúdió felszerelését, az eszközök funkcióit, a technika működési módját. Ezek után máris övé lett a főszerep, hiszen kipróbálhatta a mikrofon használatát hírbemondó szerepében. A szakmai gyakorlatnak köszönhetően a rádiózás megannyi oldala tárult Alpár elé. Betekintést nyert a tartalmak technikai szerkesztésébe is, amikor megtanulta hogyan működik a hanganyagok vágása vagy a bejátszások. Azonban munkája legizgalmasabb része akkor következett, mikor egy mikrofont adtak a kezébe, hogy ne csak tartalmakat szerkesszen, hanem találja ki a témákat és hozza létre azokat. Egyetemista lévén arra volt kíváncsi, hogy milyen szórakozási szokásai vannak a fiataloknak, ezért középiskolás diákokat és egyetemista társait kérdezte. Az interjú szerkesztése során, megtanulta a szelektálás, vágás, a zavaró tényezők kiszűrésének módszerét, így élvezhető formát adott a hanganyagnak.

Beáta az Erdély TV-nél szerzett tapasztalatairól azt meséli, hogy egy nagyon barátságos közeg fogadta, ami fontos volt a jó hangulat megteremtéséhez. Első munkanapja jól bizonyította e munka mozgalmasságát: először a repülőtérre mentek, ahol interjút vettek az igazgatótól, a reptér bezárásának fenyegetése kapcsán, majd a Timco pékségbe vezetett az útjuk, ahol a termékek 100%-os természetes alapanyagairól forgattak, majd a kórházba is ellátogattak és interjút vettek a kórház menedzserétől. Elmondása szerint ekkor jött rá mennyi munka áll a híranyag létrehozásának hátterében, mennyi erőfeszítés van az egyszerűnek tűnő kis félórás műsor mögött. Azt is megtudhattuk hogyan zajlik ez, lekapcsolódnak a fények, beindul a világítás, a bemondó szép hangsúlyosan elkezdi olvasni a híreket és a háttérben csomó ember dolgozik, hogy minden a lehető legjobb legyen.

Kinga úgy döntött, hogy nem egy, hanem két helyen is szeretne gyakorlatozni. Jó példa ez arra, hogy egy kis ambícióval kipróbálhatjuk magunkat egyszerre több területen is. Az Erdély TV-nél kezdett, ahol riporterek mellé osztották be, így betekintést nyert a háttér munkálatokba. Első nap már feladatot is kapott, intejút kellett készítenie egy adott témában. A Marosvásárhelyi Rádiónál szintén meleg fogadtatásban volt része, egy összetartó csapatba csöppent bele. Komolyságra és pontosságra tanították, ezzel egyidőben a rádiózás csínját-bínját is elleshette.

Rebeka célja az volt, hogy olyan helyen végezze a szakmai gyakorlatot, ahol az egyetem befejezése után elhelyezkedési lehetősége is adódhat. Ezért veszprémi lakosként a Méz Rádiót választotta. Elmondása szerint a stúdió varázslatos helyen helyezkedik el – a Veszprémi Húszemeletes 19. szintjén. Feladatai közé tartozott a szövegírás, a felkonferálások megvágása, valamint a keverőpult használatának a megtanulása. Egy kivételes alkalomban volt, hiszen részt vett a Kowalsky meg a Vega frontemberével való interjú készítésén, amit egy közös képpel örökítettek meg. A Sláger FM székhelyén tett szakmai látogatás során, találkozott a programigazgatóval és néhány műsorvezetővel. Nem csoda, hogy Rebeka számára a szakmai gyakorlat túl is teljesített az elvárásain.

A Népújságnál a hallgatóink feladatai az újságírás, informálódás, interjúkészítés és a terepen történő jelenlétről szól. Nimród a Népújságot választotta gyakornoki helyként. Döntését így indokolta: „Ezt a helyet választottam, mert érdekelt a tördelés. Kiadványszerkesztő szeretnék lenni, ezért a szövegek tördelése, képek elhelyezése egy kiadványban kulcsfontosságú számomra, így ez az intézmény tűnt a legkézenfekvőbbnek, hogy tovább fejleszthessem magamat.” A mentorok nagyon segítőkészek, hajlandóak tanítani és odafigyelni a közösségre, tudják, hogy az ember hibázik, de tanul a hibáiból és segítenek kijavítani azokat. Nem zárkóznak el az újonnan érkező gyakornoktól, hanem szívesen osszák meg tapasztalataikat, véleményüket. ,,Kétségekkel indultam el, ugyanis az első találkozáskor kikötötték, hogy muszáj lesz cikkeket írnunk, viszont az első megírása után minden egyszerűbben ment. Ezt követően a tördelésnél is szerepet kaptam, így, megvalósult az elképzelésem amiért a Népújságot választottam.” Természetesen az emberek szeretik a magabiztosságot, viszont be kell ismernünk, hogy vannak olyan helyzetek, amelyektől mindannyian tartunk egy kicsit, csak azért, mert még nincs tapasztalatunk, nem próbáltuk ki eddig élesben. Nimródhoz hasonlóan elszántsággal és gyakorlással akár a címlapra is kerülhet az a cikk, amit a gyakorlat során kérnek.

2. Cégek

Zsolt a szakmai gyakorlata alatt két cégnél is dolgozott: az ArtThing-nél és PixelBridge-nél. A gyakorlatok alatt kipróbálhatta magát, mint grafikus, designer, nyomdai előkészítő és fényképész. A gyakorlatok során a termékek arculati elemeivel foglalkozott, megtanult egy számára még ismeretlen programot, matricák készítésével, csomagolások tervezésével, termékfotózással és a retusálás sajátosságaival ismerkedett meg. A gyakorlat ideje alatt különféle eseményeket fotózott. Kiadványt készített egy íjász klubnak és láthatta mi megy végbe egy nyomdai plotterben működés közben.  Elmondása szerint: „Mind a két hely tudott újat mutatni, és új tapasztalatot nyújtani azon a területen, ami érdekelt engem. Új helyzetekbe kerültem, amiket érdekes volt megoldani.”   

Eduárd nagy lelkesedéssel számol be arról, hogy a Vásárhelyi Forgatag kommunikáció és marketing felületén dolgozhatott. A Forgatag Marosvásárhely legnagyobb kulturális rendezvénye és ez vonzotta őt is. A szakmai gyakorlat folyamán Eduárd a hirdetési felületek és a kulturális rendezvények szervezésének hátterébe nyert betekintést. Egy nagyon izgalmas önkormányzati projekt hirdetésnek a működését is megismerhette és lehetősége volt a különböző média felületek kezelésére. Véleménye szerint jó lehetőség és tapasztalat volt a marketing területén dolgozni, hiszen egy életre szóló élményben volt része.

Brigitta a Petry – hús és hentesáru cégnél gyakorlatozott és az volt a feladat, hogy három szaktársával együtt megszervezze a karácsonyi cipősdoboz akciót. A kampány a rászoruló és hátrányos helyzetű gyerekek számára volt szervezve. Lehetőségük volt többféle média platformon megjelenni, így részt vettek az Erdély TV reggeli műsorában, valamint a Transindexen is közzé tették felhívásukat. A kampányvideóban elmondták, hogy mit lehet és mit nem lehet belehelyezni a dobozokba. Plakátokat és szórólapokat szerkesztettek, majd elhelyezték és szétosztották Marosvásárhelyen és a Sapientián. A Facebook oldalon folyamatosan beszámoltak az eseményről. Az utolsó napon segítettek kiosztani az ajándékokat a gyerekek számára. Ez volt a kampány csúcspontja, hiszen láthatták a ragyogó arcokat és munkájuknak ez volt a legszebb elismerése.

A Petry bistronál hallgatóink nem unatkoztak. Az ő feladatuk volt a fotózás, rendezvényszervezés, kontaktok keresése, étlap és szórólap szerkesztés, terem berendezés, program tesztelés, gyerekek felügyelete, új rendezvények szervezésében való ötletelés. Tünde így indokolja döntését: „Választásom azért esett éppen a Petryre, mivel már rég betekintést szerettem volna nyerni különböző rendezvények megszervezésének lebonyolításába, hogy miként jön létre egy rendezvény, ez milyen előkészületekkel, feladatokkal jár.” A mentorok betekintést engedtek a rendezvények lebonyolításába, segítettek ezen események hátterének a megértésében. A tevékenységek egy kedves, családias környezetű légkörbe zajlottak. Tünde hosszan sorolja a rendezvényeket: „résztvettem három Local Farmers Market vásáron, üzemlátogatáson a Petry gyárban, Éttermi Etikett programon, Sajtmustra vásáron, Petry Estate Winery borpincészet látogatáson Kelementelkén, valamint a Családi napon.” 

Krisztina és Henrietta a magyarországi PS Creative Agency-nél gyakorlatozott a  szakmai Erasmus program révén. A gyakorlati idő alatt lehetőségük volt a közösségi média felületeire tartalmakat gyártani, online és offline sajtómegfigyeléseket végezni, PR anyagokat írni, fordítani angol nyelvről,  sajtó eseményeket szervezni, végül influenszerekkel együttműködni. Elmondásuk szerint az ügynökségnél már az első naptól kezdve nagyon oda figyeltek rájuk, hogy minden apró szépséget megmutassanak a szakmából. Sajnos a kialakult vírushelyzet miatt Magyarországon számos rendezvény nem került megrendezésre, ezért csak a kisebb rendezvényekre kaptak rátekintést. 

Csenge és évfolyamtársai részt vettek a Go Transylvania Travel App ismertetésében. Az Erdély TV Mozaik műsorának adott interjúban bemutatják az applikációt, amely egy okostelefonra kifejlesztett változatban népszerűsíti Erdély ismert és kevésbé ismert helyeit. Az alkalmazásban kiválaszthatjuk mit szeretnénk meglátogatni és máris érdekességek sokasága, valamint hasznos információk tárulnak elénk. A GoTransylvania alkalmazás már 2018-ban elkészült, azóta is használatban van, azonban ezt fejleszteni szeretnék egy projekt keretén belül. A diákok az alkalmazás facebook oldalán dolgoztak, betekintést nyerhettek a kommunikáció marketing részébe, megtanultak kampányt tervezni és létrehozni. 

Kamilla a WEDO Line SRL-nél tapasztalta meg, hogy milyen egy grafikus élete. Kíváncsi volt arra, hogyan oldhatóak meg a kihívások, ezért igyekezett minden munkafázisban részt venni. Munkája során előkészítette a rendeléseket, majd megismerte a pólókra és csészékre való nyomtatás lépéseit. Munkája a szerkesztőprogramok használatára fókuszált, hiszen pólókat tervezett a vállalati weboldalra, betűtípusokat komponált a designban, vágottés szerkesztett különböző stílusban.A megtervezett grafika kivitelezése egy külön munkafolyamat, amelynek során a tervezés mellett a különböző nyomtatási technikákhoz, illetve a vágógép használatához is érteni kell. Nem is csodálkozhatunk, ha Kamilla ezt az időszakot dolgosnak és eredményesnek tekinti.

Új tapasztalatokat keresve, Erzsébet a Bungallo.net utazási irodát választotta. Többféle feladatot kapott a gyakorlat során, amelyek valódi kihívást jelentettek számára: promóciós szövegek írása, különböző szövegecskék fordítása német, illetve angol nyelvre, a cég Instagram és Facebook oldalainak szerkesztése, a versenytársak elemzése. A kutatások alapján olyan ötleteket fogalmaztak meg, amelyek segítenek cégnek a hírnév növekedésében.

3. Közintézmények

Tímea a Megyei Tanácsot választotta a szakmai gyakorlat helyszíneként mivel egy előzetes látogatásnál rögtön megtetszett neki az intézmény. Elmondása szerint: „… már ahogy beléptünk az épületbe biztos voltam benne, hogy itt szeretnék szakmai gyakorlatozni, annak ellenére, hogy akkor még nem tudtam milyen feladataim lesznek”. A gyakorlatok során Timi sajtóközleményeket írt és fordított, sajtómegfigyelést végzett, bemutató videót tervezett. Mindezek mellett rész vehetett egy sajtótájékoztatón és a Transsylvania Motor Ring megnyitó ünnepségén (https://transilvaniamotorring.com). Számára a szakmai gyakorlat szinte minden elvárásának megfelelt, mivel ő olyan helyen képzeli el a munkát a későbbiekben is, ahol nagy a nyüzsgés, van aktivitás és kapcsolatokat kell építeni, illetve ezeket fenntartani. 

Krisztina a Marosszentgyörgyi Polgármesteri Hivatalnál gyakorlatozott, ahol betekintést nyert a különféle adminisztratív feladatokba. Szimulálhatta, hogy miként kezeljen egy fiktív válsághelyzetet, milyen hozzászólást készítene egy Facebookon kialakult konfliktushoz. Ezen kívül lehetősége volt egy beszámoló megírására a Marosszentgyörgyön található Máriaffy kastély felújításáról. Elmondása szerint sokat segítettek szakmai fejlődésével. Ha valamit nem értett, akkor segítettek nekik. Egy nagyon kellemes, családias környezetben tölthette el a szakmai gyakorlatot, amire szívesen emlékszik vissza.

 • Erdély fm
 • Erdély tv
 • Gaga Rádió
 • Liget
 • Maros Megyei Tanács
 • Marosvásárhelyi Rádió
 • Népújság
 • Petry
 • Reea
 • Vásárhelyi Hírlap