Csűrszeminárium

XIII. Csíkfalvi Csűrszemináriumok

Párhuzamos ruralitások – a falu változó valósága 2.0

A Sapientia-EMTE, Marosvásárhelyi karának Kommunikáció és PR szakos diákjai számára a nyári szakmai gyakorlat 2019.07.01 és 2019.07.04 között zajlott Jobbágyfalván, a Tündér Ilona Vendégházban.

Idén a szakmai gyakorlat keretében a hagyományos társadalom és az információs társadalom összeütközését vizsgáltuk. A szokásos esti előadások mellett, programunkat workshopokkal bővítettük, amelyek a PR stratégia és tervezés elméleti és gyakorlati oldalát ismertette meg a diákokkal.

A szakmai gyakorlaton 30 résztvevő volt: 21 diák a Kommunikáció és PR szak II. évről, 6 tanár a szakról és 3 meghívott előadó. A workshopok és kerekasztal beszélgetés vezetői 7 személy, egykori tanítványaink közül 9 diák látogatott ki a helyszínre. Ez összességében 46 személyt jelent, akik közvetlen módon bekapcsolódtak a tevékenységbe.

A szakmai gyakorlaton 3 előadást, 2 workshopot és egy kerekasztal beszélgetést szerveztünk a diákoknak. A szaktábor során a diákok gyakorlatilag alkalmazhatták elméleti tudásukat. A terepmunka során a diákok kitöltettek 100 kérdőívet. A felmérések alapján ajánlásokat tudunk megfogalmazni a térség adminisztratív, kulturális és politikai képviselőinek.

A következő előadások hangzottak el:

  • Gagyi József: Csikfalvi nyári gyakorlatok 2oo4-2o18. Mi volt, miért volt?
  • Sólyom Andrea: Mi is / mi és a medve. A medve-kérdés Székelyföldön
  • Ábrán Ágota: Felismerni a ,,közönséges dudvákban” a pénzt. A falusi emberek és növények hasznosításának változásai a gyógynövényiparban
  • Jakab Albert Zsolt: Emlékállítás és emlékezési gyakorlatok vidéki környezetben

Az előadás mellett a terepgyakorlatot kiselőadások segítették, amelyek a ruralitás vizsgálatát, valamint az interjúkészítés és a kérdőívezés feltételeit mutatták be. Ezt egy konkrét terepgyakorlat követte, amelynek során a diákok kitöltettek 100 kérdőívet.

A kerekasztal beszélgetésen résztvevő polgármesterek rávilágítottak a kistérségben lezajlott változásokra az elmúlt 12 évben.

Rendezvényünket a Communitas Alapítvány mellett, a Sapientia-EMTE, a Bethlen Gábor Alap és Csíkfalva Polgármesteri Hivatala támogatta.

XII. Csűrszeminárium – Párhuzamos ruralitások – a falu változó valósága

A Sapientia-EMTE, Marosvásárhelyi karának Kommunikáció és PR szakos diákjainak szakmai gyakorlata 2018.06.25 és 2018.06.28 között zajlott le Jobbágyfalván a Tündér Ilona Vendégházban.

Idén a szakmai gyakorlat keretében a hagyományos társadalom és az információs társadalom összeütközését vizsgáltuk. A szokásos esti előadások mellett, programunkat workshopokkal bővítettük, amelyek a PR stratégia és tervezés elméleti és gyakorlati oldalát ismertette meg a diákokkal. Workshopot vezetett a GMP PR két munkatársa. A bukaresti cég egyike Románia legdíjazottabb PR ügynökségének.

A szakmai gyakorlaton 19 diák vett részt a Kommunikáció és PR szak II. évről, 4 tanár felügyelte tevékenységüket, 6 meghívott előadó volt és a jelenlegi, valamint egykori tanítványaink közül 6 diák látogatott ki a helyszínre. Ez összességében 35 személyt jelent, akik közvetlen módon bekapcsolódtak a tevékenységbe.

A szakmai gyakorlaton 6 előadást és 2 workshopot szerveztünk a diákoknak. A szaktábor során a diákok gyakorlatilag alkalmazhatták elméleti tudásukat. A terepmunka során a diákok kitöltettek 204 kérdőívet. A felmérések alapján ajánlásokat tudunk megfogalmazni a térség adminisztratív, kulturális és politikai képviselőinek.

A következő előadások hangzottak el:

  • Vajda András: Falusi közösségek, változó életterek, átalakuló lokalitások
  • Jakab Albert Zsolt: Emlékállítás és emlékezési gyakorlatok vidéki környezetben
  • Gagyi József: Miért ruralitás?
  • Oláh Sándor: Vidék és vidéki földhasználat, földtulajdon
  • Kiss Dénes: Kastély a faluban. A rurális örökség sorsa
  • Peti Lehel: Migráció és pünkösdizmus intézményesülése. Egy moldvai roma közösség modernizációs stratégiái

Az előadás mellett a terepgyakorlatot kiselőadások segítették, amelyek a ruralitás vizsgálatát, valamint az interjúkészítés és a kérdőívezés feltételeit mutatták be. Ezt egy konkrét terepgyakorlat követte, amelynek során a diákok kitöltettek 204 kérdőívet.

Rendezvényünket a Communitas Alapítvány, mint főtámogató mellett, a Sapientia-EMTE, a Bethlen Gábor Alap és Csíkfalva Polgármesteri Hivatala támogatta.